МУЗЕЙ АВТОМОБИЛИТЕ НА СОЦИАЛИЗМА ГРАД ПЕЩЕРА представя развитието и гордостта на социалистическото автомобилостроене от 09.09.1944 година до 10.11.1989 година . Музеят е разположен на две нива като към главното ниво се слиза по широки и просторни стълби , пристъпвайки по които се разкрива смайващата гледка към целия музей . Второто ниво е сцената на бившото кино , зад която е монтирано огромно пано с изгед от град София от времето на социализма . То създава дълбочина на цялото помещение и прави музея още по внушителен . Първоначално са изложени 23 автомобила с тенденция да се допълнят с още три до четири автомобила . Такива възможности предоставя съществуващата зала . Но това далеч не означава , че идеите на музея за развитието му са изчерпани . Скоро нашите посетители ще могат сами да подкарат някой от изложените автомобили и да усетят тръпката да караш и да се возиш в подобен автомобил . Усещането е такова , че усмивката не пада от лицето Ви – щастие , което искаме да придоставим на всеки един от вас .

Музеят е създаден да даде възможно най-голямо гостоприемство на посетителите си . Тук ще се потопите в автентична социалстическа обстановка постигната от факта , че музеят се помещава в абсолютно непокътната от онова време кинозала . Стените , таваните , сцената, пренасят всеки гост на музея в спомените му за моментите , в които се е чувствал щастлив с любимите хора гледайки филми със заглавия като “ Слонът моя приятел “ , “ Винету “ , “ Сезонът на прасковите “ , “ Козият рок “ , “ Дами канят “ , “ Една жена на 33 “ и много други . Много от нас в тази обстановка са получили и първата си целувка , за повече не можеше и да си помислим . Но какво да се прави . Това е времето на социализма . Всичко това може да почувствате и преживеете отново само в МУЗЕЙ АВТОМОБИЛИТЕ НА СОЦИАЛИЗМА ГРАД ПЕЩЕРА.

Пътуването във времето на социализма достига своята кулминация с изкачването по тесните стълбички на запазената и аранжирана в тематиката на музея сцена , на която са играли всички видни имена на артистичния свят от онова време . На тази сцена са пели и всичките ни изявени естрадни изпълнители . На снимки в музея са запечатани лицата на нашите артисти от най-активните им професионални години . Тук ще видите младежите Стефан Данаилов , Тодор Колев , Аня Пенчева , Павел Попандов , Катерина Евро , Цветана Манева , Васил Михайлов , Любомир Чаталов , Йосив Сърчаджиев и не на последно място Лиляна Ковачева . Всички портрети също са автентични и са украсявали стените на фоайето на тогавашното кино , сега музей .

Тук ще видите запазени в идеален вид и киномашините , прожектирали някога филмите , както и усилвателната уредба създавала озвучаването в залата . Ще се срещнете със своите играчки от детството , ще видите радиото на дядо и баба , много табели със социалистически лозунги , предмети от бита , портрети на видни личности от социализма както и много други предмети създаващи най-различни асоциации за онова време .
Изложението представя не само увлекателната история за показаните автомобили , а и чрез многоброините табели разкрива светещите прозрения и разбирания на редовия гражданин на социалистическото общество за бъдещето. Цялата легенда за социализма оживява и с подходящо подредените и аранжирани експонати от различните етапи на самия строй от раждането му до близкото минало , когато настъпи и неговия край. Всяко показано превозно средство е обградено с допълнителни експонати , документи , снимки , картички от неговото време .
МУЗЕЙ АВТОМОБИЛИТЕ НА СОЦИАЛИЗМА ГРАД ПЕЩЕРА предлага на своите посетители оганизирани беседи за групови посещения с гид , който ще им разкаже подробности за експонатите и музея , както и за времето , което той представя .